Anne-Mari tuli Merantiin – myös siivoaminen sujuu harmonikkataiturilta

22.12.2020

Oululainen Anne-Mari Kanniainen on tuore merantilainen. Työpaikka Merantissa avautui hänelle syyskuussa alkaneen ja joulukuussa 2020 päättyneen RekryKoulutuksen myötä.

 

”RekryKoulutus oli tehokkainta opetusta, mitä olen koskaan saanut. Se tarjosi todella kattavan tietopaketin”, Anne-Mari Kanniainen kiittelee.

 

TE-toimiston, Stara Consultingin ja Merantin järjestämän kurssin tavoitteena olikin kouluttaa viimeksi mainitun palvelukseen uusia puhtausalan ammattilaisia.

 

Ja sellainen Anne-Marista tuli.

 

Vertailukohtia Anne-Mari Kanniaisella riittää, sillä harmonikkaa soittavalla muusikolla on takanaan muun muassa Sibelius-Akatemiassa suoritettu musiikin kandidaatin tutkinto.

 

Mutta pysytään vielä hetki RekryKoulutuksessa sekä siivouksessa ja palataan musiikkiin vähän myöhemmin.

 

Silmiä avaava koulutus

Koronan vuoksi RekryKoulutuksen teoriaosuus toteutettiin suurelta osin verkko-oppimisympäristössä ja Teamsissa. Teoriaosuudessa käsiteltiin muun muassa puhdistusmenetelmiä ja niiden kehitystä, siivouksessa käytettäviä koneita ja laitteita, kemikaaleja ja siivouksen eri osa-alueita.

Teoriaosuuden ohella RekryKoulutukseen kuului kuuden viikon mittainen työssäoppimisjakso, joka tutustutti ammattimaisen siivouksen käytäntöihin. Koulutusta Anne-Mari luonnehtii kaiken kaikkiaan silmiä avaavaksi.

 

”Jokainen on varmasti siivonnut kotonaan, mutta nyt mietin sitäkin ihan uudella tavalla. Tiedän mitkä ovat likaantumisen kannalta kriittiset paikat ja kuinka lika parhaiten poistetaan”, hän sanoo.

 

Ensimmäinen Anne-Marin työkohde Merantin palveluksessa on asuinrakennuksen loppusiivous. Asukkaat muuttavat taloon muutaman päivän kuluttua.

 

Korona vei keikat

Palataan nyt musiikkiin. Kuinka harmonikan soitossa korkeakoulututkinnan suorittanut, Kultainen Harmonikka -kilpailun voittanut ja paljon eri kokoonpanoissa esiintynyt muusikko tuli ottaneeksi askeleen puhtaanapidon maailmaan?

 

Lyhyt vastaus kuuluu: korona.

 

”Syyskesällä jo näkyi, että korona tekee musiikilla elämisen hyvin vaikeaksi. Mietin että mikä nyt eteen. Huomasin sitten RekryKoulutuksen ilmoituksen TE-toimiston verkkosivuilla ja kiinnostuin. Ratkaiseva sykäys oli, kun kävin Merantin verkkosivuilla. Niistä kävi hyvin ilmi, kuinka monipuolisesta alasta on kysymys”, kertoo Anne-Mari.

 

Tyytyväinen valintaansa

Nyt Anne-Mari on tyytyväinen valintaansa. Hän sanoo toivovansa ja uskovansa, että siivousalalla riittää töitä. Säännöllinen palkka tuntuu turvalliselta ja mutkattomalta verrattuna freelancemuusikon elantoon – varsinkin kolmen lapsen äitinä.

 

”Jo ennen koronaa oli muusikkona itsensä elättäminen tosi työlästä – varsinkin täällä Oulussa. Kaiken joutuu hoitamaan itse: myymään keikat, markkinoimaan, hoitamaan paperityöt, laskuttamaan. Nyt vasta olen huomannut, kuinka kova stressi minulla oli jo pitkän aikaa”, hän toteaa.

 

Musiikkia Anne-Mari aikoo toki kuljettaa siivoustyön rinnalla.

 

”Nyt musiikin tekeminenkin tuntuu mukavammalta ja sujuu paremmin, kun harmonikkaa ei tarvitse puristaa sylissä hampaat irvessä. Soitin parhaimmillaan kahdeksassa eri kokoonpanossa, nyt olen mukana vain kahdessa”, hän naurahtaa.

 

« Takaisin uutisarkistoon